Çocukların arkadaşlık ilişkileri kimi zaman iniş kimi zaman ise çıkış gösterebilir. Doyum ve güven duygusunu çocuklar arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden çıkarmakta burada yaşanan sıkıntılar zaman zaman daha büyük problemlere yol açmaktadır. Pek çok çocuk için ise bu devamlı bir problemdir.
Bazı çocuklar arkadaşı tarafından reddedilir. Bazıları ise onlar tarafından görmezden gelinir. Hatta popüler çocuklar bile pek çok arkadaşları olmasına rağmen yalnız ve mutsuz hissedebilirler. Arkadaş ilişkilerinde sıkıntı yaşayan çocuklar sosyal özgüvenin gelişmesinde de sıkıntılar yaşarlar.
Bu tür çocuklar kişisel başarılarını gerçekleştirmek konusunda kendilerine çok az güvenirler ve bu güven çok çabuk kırılabilir. Bu da gelecekteki iş ve sosyal yaşamını ciddi şekilde etkiler. Arkadaş ilişkileri iyi olmayan çocuklar izole olmanın acısını çekerler. Okul onlar için mutsuz edici bir ortamdır. Bu sebepten okula devam etmeyen, okuldan kaçan veya okulu bırakan çocuklar da olabilmektedir. Ya da ait olma duygularını gerçekleştirmek isterken suça meyilli ya da uyuşturucu kullanan çocuklarla arkadaşlık kurarak daha büyük zararlar görebilirler.
Anne babalar çocuklarının arkadaşlarıyla problem yaşadığını fark ettiğinde problemlerin nedenlerine odaklanmalıdırlar. Bazı çocuklar yapısal özellikleri nedeniyle arkadaş edinmekte ve arkadaşlık ilişkilerini devam ettirmekte zorluk çekerler. Örneğin, yapıları gereği aşırı hareketli, ani tepkiler verirler ve hareketlerinin sonuçlarını değerlendirmekte güçlük çekerler. Yaşıtlarıyla bu tür problemler yaşayan çocuklar yalnızlık duygularına kapılabilir ve özgüvenleri zedelenebilir.
Çocuğunuzla birebir oyun oynadığınız zamanlarda, yeni bir gruba girerken ve yeni insanlarla tanışırken uygun olan davranışları örnek gösterin. Bu davranışları tekrar etmesi için ona fırsat verin. Gün boyunca çocuğunuzun paylaşma, sıra bekleme, iltifat etme gibi arkadaş ilişkilerinde etkili sosyal becerilerini belirleyin ve bu becerileri gösterdiği için onu övün.
Çocuğunuza kendini tanıtma, karşısındaki konuşurken onu dinleme, söz alma, fikir önerme, teşekkür etme, özür dileme veya bir başkasına oyuna davet etme gibi konuşma becerilerini birlikte oynadığınız zamanlarda veya kuklaları konuşturarak öğretin.
Tüm bunların yanısıra sosyal aktivitelere katılması da sosyal çevre edinmesine ve iletişim becerilerinin gelişimine yardımcı olacaktır.